LANTERFANTEN

Zaterdagmorgen … Geheel tegen mijn gewoonte heb ik lekker lang uitgeslapen tot 7u30.

Ik kom beneden en zie dat mijn man (ook totaal tegen zijn gewoonte!) ligt te “Netflixen” … Hij  kijkt de serie “The Crown”, dus ik zet me er gezellig even bij met een kopje koffie. 

The Crown gaat over de Britse monarchie en meer bepaald over het leven van Koningin Elisabeth.  De aflevering die speelt toont de eerste voorzichtige stappen die de Queen zet in het toelaten van de televisie-pers in haar leven.  De Queen laat hierbij een deeltje van haar menselijke kant zien … een grote verandering…  

Wanneer de aflevering voorbij is start er automatisch een volgende ; zonder dat we er erg in hebben is het al bijna 9 uur !

Ik zeg : “Komaan, vlug ontbijten en dan vliegen we erin want we zijn al laat!”.
Waarop manlief antwoordt : “So what ?! Laat ons gewoon eens genieten van niets doen”. 

En hij heeft overschot van gelijk : in een tijd waar we altijd maar druk zijn, is het een kunst om NIETS te doen. De kunst van het lanterfanten … we zijn het bijna verleerd!

 START TO LANTERFANT

De dag in pyjama of homewear doorbrengen met niets anders dan een tijdschrift, de afstandsbediening en fluffy kousen.  Klinkt zalig! 😊

Maar als ik heel eerlijk moet zijn, ben ik eigenlijk niet zo goed in niets doen. Al snel gaan mijn gedachten afdwalen naar iets wat zogenaamd “nuttiger” kan zijn of wat ik nog allemaal zou MOETEN doen (volgens mijn eigen opgemaakt “to-do” lijstje)

Door de Corona tijd hebben we echter vaker een moment zonder verplichtingen en kan er (zonder schuldgevoel??) wat meer “lanterfanttijd” ingepland worden. Oftewel iets doen wat niet per se als nuttig wordt gezien.


Ik geniet bijvoorbeeld enorm van de “Sunrise” wandelingen met vriendinnen : voor dag en dauw de natuur intrekken en hopen op een mooie zonsopgang. 
De natuur zien ontwaken en de belofte van een nieuwe dag maken mij écht blij.  Enkele uren flink wandelen (en natuurlijk ook kletsen) doen wonderen voor mijn humeur en zorgen ervoor dat ik geheel “herboren” thuiskom.   

Heb jij ook weleens moeite om tijd vrij te maken voor dat leuke tijdschrift, die nieuwe serie, een (home) wellness-sessie of natuurwandeling? Begin er gewoon mee … ook al is het maar een halfuurtje.  Op de wijze van Evy Gruyaert : “Start to laterfant !”

Ik zal het morgenochtend alvast weer doen met een nieuwe “Sunrise walk” !